Wonen & werken

Jouw leefstijl

"Het oord waarvan veel kunstenaars hoopten dat het zou bestaan"

Kiezen voor Mariëngaarde is kiezen voor wonen samen met anderen maar in je eigen woning, voor leven en werken zoals jij dat prettig vindt. En kiezen voor een ontmoetingsplek waar alle randvoorwaarden voor wonen, werken en ontmoeting aanwezig zijn.

Wonen en werken met geestverwanten
Met veel oog voor ieders privacy zijn specifieke ruimten aanwezig om je vakmanschap uit te blijven oefenen en over te dragen aan anderen, om te inspireren en geïnspireerd te raken. Ook aan zorg en zorgen voor elkaar is gedacht. Omdat dit voor alle bewoners op termijn belangrijk kan worden. Ondersteuning vindt plaats in de vorm van thuiszorg.

Bekijk hier een filmpje over wonen in Mariengaarde: http://youtu.be/lXZcMR0AAAo?t=5m28s

Appartementen


De hele vernieuwbouw van het complex is gestoeld op kwaliteit van wonen en duurzaamheid. Dit zie je terug in de faciliteiten en de manier waarop de 29 appartementen zijn gerealiseerd. Alle verdiepingen zijn per lift bereikbaar en het hele complex (ook de appartementen zelf) is drempelloos.

Karakter en architectuur
Wat opvalt aan de appartementen is de ingetogenheid waarmee de door Berlage geinspireerde architect Kropholler te werk is gegaan. Hierdoor is veel van de karakteristieke eenvoud bewaard gebleven. Uiteraard zijn de appartementen geheel zelfstandig , hebben ze een eigen huisnummer (ook noodzakelijk voor de huurtoeslag) en zijn ze van alle moderne gemakken voorzien: cv ketel, bergruimte, extra brede deuren, glasvezel tv- en internetaansluiting, een doucheruimte met wasmachineaansluiting en wastafel.

<LEES VERDER>

Faciliteiten en voorzieningen

Mariëngaarde is een groots, indrukwekkend rijksmonument waarbinnen, met behoud van het authentieke karakter, 29 nieuwbouw appartementen en 19 werkruimten zijn gerealiseerd. Daarnaast vind je in het pand: een tuinkamer annex ontmoetingsruimte met woonkeuken, een grote besloten tuin en een logeerkamer. Ook bevinden zich in het gebouw publieksruimten zoals  een podium in de voormalige kapel.  De parkeervoorziening op eigen terrein telt 31 parkeerplaatsen.

Publieksactiviteiten
Alles is erop gericht dat Mariëngaarde een bruisend, kunst-encultuurcentrum wordt waar kunst en ontmoeting centraal staan.

De kapel 'het culturele hart'

"Geen dag zonder de kunst"

Muzegaarde als ontmoetingsplek 
De voormalige kapel is een multifunctionele ruimte.

<LEES VERDER>

Bewoners


Nog nergens in Nederland is een woon-werklocatie voor kunstenaars gerealiseerd die in al zijn facetten is te vergelijken met Mariëngaarde. Niet in de laatste plaats doordat enkele bewoners vanaf het begin zèlf hebben meegedaan- en gedacht in het realiseringsproces. De bewoners zijn immers voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor wat er binnen Mariëngaarde gebeurt.

Volop ruimte voor experiment
De rol van de bewonersgroep zal zich op Mariëngaarde op een natuurlijke manier verder blijven ontwikkelen.

<LEES VERDER>

Locatie

"Het resultaat van het zoeken naar nieuwe wegen en oplossingen"

Mooi, rustig en groenrijk
Mariëngaarde ligt in de Tilburgse wijk Zorgvlied, een wijk die alom bekendstaat als een van de mooiste, groenrijkste buurten van de stad met brede plantsoenen, ruime pleinen en schitterende lanen. Het is een rustige en veilige buurt, goed bereikbaar en dichtbij het centrum van Tilburg (tien minuutjes fietsen). De dichtstbijzijnde bushalte ligt op een paar minuten lopen aan de Ringbaan West.

Indrukwekkend rijksmonument
Mariëngaarde is een voormalig pension, opgericht in 1935 en ontworpen door de bekende architect Alexander Kropholler. Het initiatief kwam van pastoor De Klijn van de Margarita Mariakerk. Hij trad op als projectontwikkelaar en had als doel vermogende bejaarden naar het pension en zijn parochie te halen. Er hebben veel Tilburgse fabrikantenfamilies op Mariëngaarde gewoond. Die namen zelfs hun dienstmeiden mee en konden hun kamers naar eigen wens inrichten.

<LEES VERDER>