De kapel ‘het culturele hart’

« Keer terug naar Wonen & Werken

Co-producties oud en jong
Ook andere bewoners en sociëteitsleden hebben hun ideeën. Denk hierbij aan recitals,

De vloer storten in de kapel

lezingen, exposities en performances die onze sociëteit het allerliefst in samenwerking met bijvoorbeeld jonge kunstenaars, studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, maar bijvoorbeeld ook artists in residence wil gaan organiseren. Natuurlijk worden alle activiteiten afgestemd op de mogelijkheden van mensen, ruimte en locatie. In combinatie met de karakteristieke sfeer van de voormalige kapel zal deze nieuwe dynamiek ongetwijfeld gaan zorgen voor een totaalbeleving die geen bewoner of bezoeker onberoerd laat.

De voormalige kapel in historisch perspectief
De kapel, aan de noordzijde van het complex, werd in februari 1945 getroffen door een V-1 waarbij 22 bewoners omkwamen. Na de oorlog werd de ruimte geheel volgens de oorspronkelijke plannen hersteld en in 2014 gerenoveerd en gemoderniseerd. De kapel is toegankelijk via een getoogd portiek
Harry_doorkijkjemet afgeschuinde dagkanten dat is voorzien van natuurstenen basementen en aanzetten. Boven de deur zie je het opschrift ‘SACRUM S. CLEMENTIS M. HOFBAUER / SERVI DEI ET MARIAE’. Het interieur van de kapel is opgetrokken in schoon metselwerk en bestaat uit een schip en een koor dat door middel van een spitsboogvormige triomfboog van het schip is gescheiden. Links van het koor vind je een door een segmentboog afgescheiden klein oratorium met glas-in-lood vensters. In de westelijke muur van het schip, evenals in de zuidmuur van de entree, zijn twee doorgangen onder een segmentboog met hardstenen aanzetten, in de westmuur dichtgezet met siersmeedwerk. De doorgangen in de zuidmuur vormen een biechtstoel. De zuidmuur wordt gedomineerd door een grote spitsboogvormige zangtribune met houten balustrade. Rechts van de zangtribune bevindt zich een klein spitsboogvormig venster met eenvoudige glas-in-lood vulling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).